Hvordan gør jeg min parasol ren?

juni 9, 2021 Simon Pagh

Mange sætter parasollen frem, og slår den op, når der er brug for det, og når den er slået ned, kan den egentlig bare passe sig selv i hjørnet af terrassen. En parasol er lavet til at stå udendørs, og derfor er der også tit benyttet nogle slidstærke materialer, men din parasol kan altså også gå hen og blive grim, hvis du ikke sørger for at vedligeholde den.

En god rengøring og vedligeholdelse i ny og næ kan gøre, at du kan få glæde af din parasol i mange år – men hvordan gør man parasollen ren? I dette indlæg vil vi gøre dig klogere på rengøring og vedligeholdelse af din parasol.

Gode råd til vedligeholdelse af din parasol

Det kan være svært at rengøre sin parasol på egen hånd. Det er ikke ligesom, når badeværelset skal gøres rent, eller tøjet skal vaskes.

Hvis du synes, det bliver for besværligt et arbejde, findes der heldigvis mange virksomheder, som tilbyder professionel parasolrens. Her bliver der gået i dybden med rengøringen af din parasol, så den står pæn og ren efterfølgende – desuden tilbyder mange også imprægnering, så stoffet forbliver vandafvisende.

Vælger du alligevel at forsøge dig med en rengøring selv, får du her en række gode råd til, hvordan du kan gribe det an:

  • Start med at fjerne det snavs, som du kan, med en blød børste
  • Bland vand med en smule sulfo og vask hele parasollen grundigt
  • Hvis der er alger på din parasol, kan du fjerne dem med almindelig algefjerner
  • Sørg for at vaske stellet med en rens, der passer til materialet
  • Husk at dække din parasol til med et overdække, når den ikke er i brug

En parasol er lavet til at stå udendørs

Måske kan det lyde uoverskueligt, at du skal i gang med at vaske din parasol – men lad endelig være med at bekymre dig om det. En parasol er lavet til at stå udendørs, og hvis du vælger en parasol i høj kvalitet, vil materialerne være slidstærke.

Dermed er parasollen altså heller ikke et objekt, som skal gøres rent lige så ofte. Når du gør parasollen rent, handler det egentlig blot om at forlænge levetiden, så du ikke skal ud at købe en ny parasol igen efter kort tid.

Beskyt din parasol mod vind og vejr

I Danmark er det aldrig til at regne med vejret. Lige så hurtigt der kan komme en byge, lige så hurtigt kan solen stå højt på himlen igen. Hvis parasollen bliver våd, er det en god idé at lade den tørre, inden du slår den sammen.

Uanset om det er sommer eller vinter, er der risiko for dage med meget vind. Her vil vi anbefale, at du fastgør din parasol med reb, så du ikke risikerer, at den vælter eller tager en flyvetur.

Når det er udenfor sæson, skal du sørge for at opbevare parasollen i et skur, garage eller en kælder, hvor den kan ligge beskyttet, indtil havemøblerne findes frem igen.